
سویق یکی از خوراکی های ساده، بسیار مقوی و پرانرژی است. که متاسفانه در میان مردم زیاد شناخته شده نیست. امروزه بعضی سویق را نوعی قاووت یا قوتو میدانند. این خوراکی از حبوباتی مانند عدس، گندم، برنج، جو، سنجد و بسیاری دیگر از میوه ها بدست می آید.که خواص غذایی و دارویی بسیاری دارد و در طب قدیم ایران و طب اسلامی، برای رفع درد و درمان بیماری ها مصرف آن بسیار توصیه شده است.یک خوراکی جدیدی نیست بلکه از قدیم با نام های دیگری مرسوم بوده است. در کتاب مخزن الادویه (یکی از معتبرترین کتب طبی قدیم) بنام “پَست یا پِست” اورده شده است.
سویق آردی است که عموما از آسیابکردن غلات تفتدادهشده به دست میآید. ولی باید بحد اعتدال تفت داده شود؛ بصورتیکه خام و سوخته نباشد.
انواع روش های تولید سویق
به دو روش میتوان سویق را تولید کرد:
1. ابتدا غلات را پس از پاک کردن خوب بشویید. پس از خشک کردن، غلات را خوب تفت دهید. و سپس اسیاب کنید.
2. در روش دوم میتوان ابتدا دانه ها را پس از اسیاب، تفت دهید.
شما هم در خانه میتوانید براحتی سویق را به اینصورت آماده کنید.
علت نامگذاری آن به جهت سهولت در نحوه مصرف است؛ مثلا برای تهیه «حلوا با ارد گندم» دیگر نیازی به تفت دادن سویق گندم نیست و به سرعت آماده میشود زیرا یکی از مراحل تولید آن، تفت دادنِ غله مورد نظر است.
برای مثال وقتی میگوییم «سویق جو» یعنی جوی سبوسدارِ تفت داده و آسیاب شده. به همین جهت، دیگر برای مصرف، نیاز به پخت ندارد و میتوان با شیر مخلوط کرده و استفاده کرد. همچنین می توان از سویق در وعده های غذایی خود استفاده کنید. یا بهصورت حلوا یا در سوپ یا در مایه کوکو و کتلت و یا به جای آرد سوخاری استفاده کرد. یا حتی مصرف آن به تنهایی نیز، امکان پذیر است.